2010 tavaszán Pálfi Boróka szívműtétjével és a Rotary Magyarország támogatásával indult újra a Gift of Life („Ajándékozz életet”) háromoldalú jószolgálati együttműködés.

A Rotary International, a Rotary Magyarország és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 2010. március 24-én a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben aláírta a Gift of Life – „Ajándékozz életet” elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozás dokumentumát.

A megállapodás szerint: A Rotary Magyarország kezeli a beavatkozásra váró betegek előzetes szűrésének szervezését, a Kardiológiai Intézetbe való irányítását, és mindezek pénzügyi fedezetét is biztosítja egyben. Az Intézet végzi a betegek gyermekek kardiológiai és szívsebészeti kezelését. Magát a műtéti technikát húsz évvel ezelőtt a Rotary segítségével tanulták meg orvosaink, ezt kívánják továbbhasznosítani a segítségre várók körében.


Ma Magyarországon nemzetközi szintű és igen magas színvonalú a gyermek kardiológia és a gyermek szívsebészet. A több mint 1 évtizede működő Gyermekszív-központ ma minden olyan beavatkozás elvégzésére képes, amire Európa nagy gyermekszív-centrumai vállalkoznak, és az eredmények is európai színvonalúak.
Ez sajnos nem mondható el a környező országok esetében, így Magyarország egyfajta regionális központnak tekinthető. Európában ugyanis nincs hasonló program máshol, így a magyarországi tevékenység szerepe felértékelődött a környező országok – elsősorban, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Szerbia – körében. A környező országokban sok esetben nem áll rendelkezésre a veleszületett szívrendellenességek ingyenes orvosi és műtéti ellátása, ami Magyarországon minden gyermek számára megadatik a társadalombiztosítás rendszerén keresztül.

A magyarországi Gift of Life célja ezért a szakképzett magyarországi orvosok tudásának és az itthon magas színvonalú egészségügyi ellátás megosztása és rendelkezésre bocsátása a környező országokban élő szívbeteg gyermekek számára.
Magyarország 2007. július 1-je óta önálló kerületként, district-ként jelenik meg a Gift of Life programban. 45 hazai klubban 1.044 fő vállal jószolgálati feladatokat.

Dr. Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus fáradhatatlan munkájának köszönhetően a Gift of Life 2010-ben indult második szakaszának gazdag magyar vonatkozású előzményei vannak.

1991 és 1994 között a Rotary International támogatásával a Rotary Club New Jersey és az Rotary Club Budapest 40 rendkívül súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban. A program összköltsége kb. 2,8 millió dollár volt, amelyet az amerikai klub gyűjtött össze.

A magyarországi kivizsgálás, a műtétre alkalmas betegek kiválasztása a betegek és a kísérő szülők utazási költségeinek előteremtése és az egyéb adminisztratív teendők az RC Budapest feladata volt. A program keretén belül 25 magyar kardiológus, szívsebész és altatóorvos 3 hónapos továbbképzésen vett részt New Yorkban, a Schneider Hospitalban.

 

Gift of Life magyarországi programja keretében ezidáig 10 környező országból érkezett kisgyerek sikeres szívműtétére került sor. Ez önmagában is nagy eredmény, azonban a háttérben sok más olyan esemény és rendezvény is zajlott az elmúlt két évben, amik egyrészt jelentősen hozzájárultak a műtétek megvalósulásához, másrészt egy izgalmas színnel ruházták fel a Gift of Life programot.

A programban elsőként Pálfi Boróka szívműtétjére került sor 2010 márciusában. Az akkor hétéves nagyváradi Boróka azóta is jól van és éli a hasonló korú gyerekek teljes életét. A programnak azonban máig emblematikus arcává vált köszönhetően – többek között – a Duna Televízió által forgatott 2 részes dokumentumfilmnek. A „Határon átívelő segítség” végigköveti a kislány történetét az indulástól az ébredésig, bemutatja a Rotary szerepét és megszólalnak a műtétet végző orvosok is.

A következő műtétre nem kellett sokat várni. Budai Zsófia – az akkor 3 éves szintén nagyváradi kislány – 2010. december végén esett át sikeres műtéti beavatkozáson és a karácsonyt már otthon töltötte. Pálfi Boróka után Zsófi volt a 2. kisgyerek a programban, mindkettejük kezelését jelentős mértékben az amerikai Rotary District 7250 támogatta, amely New York-ot, Queent, Brooklyn-t és Nassau-t foglalja magába.

 

A magyar származású, Amerikában élő üzletember, Karsai Gábor, aki a kezdetektől meghatározó vezetője volt a Gift of Life nemzetközi összefogás megteremtésének és a program magyarországi elindításának.

Zsófi műtéti költségeihez Für Anikó és a Hrutka Róbert Zenekar nagy sikerű jótékonysági koncertje is hozzájárult félmillió forinttal, amelyet a Rotary Klub Budapest-Tabán szervezett. Zsófival legutóbb idén július elején találkoztunk Balatonfüreden, amikor ellátogatott a magyar rotaristák éves találkozójára és egy saját rajzzal lepte meg Karsai Gábort. A találkozást a Füred Tv kamerája is lencsevégre kapta.

Méltán nagy érdeklődés és sajtóvisszhang mellett zajlott 2012 márciusában a Gift of Life Fashion Show, aminek az impozáns Boscolo Hotel aulája adott otthon.

A rendezvényen neves magyar és nemzetközi márkák és tervezők kollekciói vonultak fel. A kifutón többek között Makány Márta, Funlayo Déri, Tomcsányi Dóra és Csergő Noémi kollekcióit láthatta a közönség. A reflektorfényben minden tökéletesen ment, miközben a színfalak mögött is profik dolgoztak.

A szervezők a divatbemutatóra megváltott jegyekből befolyt teljes összeget a Gift of Life programnak ajánlották fel. A divatbemutatóval a Rotary nem titkolt szándéka, hogy hagyományt teremtsen az adománygyűjtés ezen elegáns és színvonalas formájának és jövőre is megszervezze a jótékonysági gálát, amire ezúton is szeretettel invitálunk mindenkit.