Ösztöndíjak

Az ifjúsági tevékenység a Rotary International egyik legfontosabb küldetése. Ez egyrészről a fiatalok bevonását jelenti a „cselekvő humanizmus” programba, másrészről a nemzetközi diákcsere szervezését jelenti.

A Hódmezővásárhelyi Rotary Clubnak sajnos nincs ifjúsági szervezete, legközelebb Szegeden működik Rotaract. A diákcsere program azonban több mint 15 éve működik.

A diákcsere program 3 lehetőséget kínál, jellemzően középiskolás diákok részére:

  1. A hosszú utas program10 hónapos külföldön, jellemzően Európán kívül – például: Brazília, Argentína, Mexikó, USA, Kanada, Dél-Afrika, Ausztrália, Tajvan, Tájföld, Japán – tartózkodást jelent. A kiutazó diákok a kint tartózkodás során 3 családnál fognak lakni, a fogadó családok saját gyerekként kezelik. Mivel diákcseréről van szó, a programra jelentkező diáknak keresnie kell fogadó családokat, akik a beérkező diákot fogadják.

Várható költségek: 190.000.- Ft regisztrációs díj, útiköltség, biztosítás, zsebpénz.

A cserediák kötelezően részt vesz a kiutazást megelőző orientációkon (oktatás), hogy méltóképpen képviselje Magyarországot. A kint tartózkodás során bekapcsolódik a fogadó Rotary klub életébe és részt vesz a programokon, illetve kötelező az iskolába járás.  A diák kinti életét és előmenetelét a fogadó Rotary klub segíti.

  1. A rövid utas programcsalád-család alapon szerveződik, résztvevői 6-12 hetet töltenek külföldön és saját cseretestvérüket fogadják. Ebben a programban vannak európai és Európán kívüli célországok.

Várható költségek: 70.000.- Ft regisztrációs díj, útiköltség, biztosítás, zsebpénz.

A cserediák kötelezően részt vesz a kiutazást megelőző orientációkon (oktatás), hogy méltóképpen képviselje Magyarországot. A kiutazás időpontja függvényében kötelező az iskolába járás.  A diák kinti életét és előmenetelét a fogadó Rotary Klub segíti.

  1. 2 hetes nyári táborokatRotary klubok szervezik, legtöbbször Európában. A táborok tematikusak (zenei, művészeti, vitorlás, lovas, kerékpáros, stb.) vagy egy-egy vidék jobb megismerését szolgálják. A táborok 15-20 főt fogadnak, országonként egy fiút vagy egy lányt. Elvárás, hogy a kiküldő család 1 hétre fogadjon beérkező diákot.

Várható költségek: 30.000.- Ft regisztrációs díj, útiköltség, biztosítás, zsebpénz.

Minden esetben az angol a közös, a kommunikációs nyelv.

A „Rotary Család” 2015 szeptemberi számában, a 21-22 oldalán részletes leírás található a cserediák programról.

A hódmezővásárhelyi diákok ezekben a programokban minden évben részt vesznek. Az idén nyáron két diák megy rövid utasnak (Argentínába és a Dél-Afrikai Köztársaságba) és két táborosunk van (Németország és Olaszország).

Idén sajnos nincs hosszú utas kiutazónk, de van lehetőség cserediák fogadásra is.  Személyes tapasztalatból ebben is nagy lehetőséget látok, mind a fogadó családok, mind az iskolai nyelvoktatás területén.