Nyílt napot tartott a Vásárhelyen 20 éves Rotary

93 éve működik a Chicagoban alakult Rotary Magyarországon és azon belül 20 éve Hódmezővásárhelyen. Eleinte nem volt saját, úgynevezett districtje, körzete Magyarországnak, így először az osztrákokhoz csatlakozva kezdte meg a működését a magyar Rotary. Azóta már az is előfordult, hogy a világelnöke a szervezetnek az országban ismertette a programját és terveit.

A hódmezővásárhelyi Rotary-t többen a karácsonyi tájékán kiosztott ösztöndíjak, valamint a Tavaszi Vigadalom és a Márton-napi bál kapcsán ismerhetik. Pálinkó Mihály, a Hódmezővásárhelyi Rotary Club soros elnöke elmondta, hogy nagyon sokan tudják az országban, hogy mi az a Rotary,de azt nem tudják, hogy a szervezet mivel foglalkozik.

„A Rotary egy jótékonysági szervezet. Nagyon sok humanitárius ember dolgozik itt, aki nyitott arra,hogy segítsen másokon, segítsen környezetét jobbá tenni. Valószínű, hogy sokan a cserediákok miatt ismernek minket, hiszen a Rotaryn keresztül el lehet a világ minden tájára jutni, de nagyon fontos, hogy a tehetséges rászoruló középiskolai diákokat is támogatjuk és országos programokhoz is csatlakozunk” – fogalmazott Pálinkó.

A nyílt napon az érdeklődőket tájékoztatták a 20 éves vásárhelyi Rotary tevékenységéről, de volt jelen olyan is, aki már 1998-ban részt vett a karitatív szervezet alapításában. Prof. dr. Mucsi Imre, már az újraalapítás előtt tagja volt annak az asztaltársaságnak, akik ismét belekezdtek Vásárhelyen a jótékonykodásba a Rotary fogaskerekének jegyében.

Mucsi elmondta, hogy a jótékonykodáshoz elsősorban pénzre volt szükség, ezért szervezték meg tavasszal az első jazz estet, ami később a Tavaszi Vigadalommá nőtte ki magát. Hozzátette: húsz éve tagja a Rotary családjának és nagyon jól érzi magát a tagok közt.

A nyílt nap része volt, hogy Jószai Sándor képzőművész, ikonfestő bemutatta tudását és előadást tartott az ikonfestészet érdekességeiről. A szakember tájékoztatott, hogy már több mint 30 éve foglalkozik a szakmával. Elmesélte, hogy szobrászként kezdte és nem a vallási túlfűtöttség, hanem a művészet esztétika a háttere nincs annak, hogy ikonokkal kezdett el foglalkozni.

„Volt már olyan, hogy a rönk elmesélte nekem, hogy mi lesz belőle. Egy durván egy méter magas leányszobor virággal, amit egy művésztelepen faragtam” – mondta Jószai.

A hódmezővásárhelyi Rotary idén fogja ünnepelni újraalakulásának 20. évfordulóját. A jótékony szervezetnek 25 tagja van a városban, akiknek a hitvallása ugyan az, mint az országban működő több mint 1200 tagnak és a világ összes Rotaristájának: az önzetlen segítőkészség, a cselekvő humanizmus a mindennapi életben.

n.j.

Forrás: radio7.hu