Ambrus Sándor a National Geographicban

A vásárhelyi agyagszelídítővel készített interjút a világhírű National Geographic magazin.

Ambrus Sándor, a Magyar Kereskedelmi – és Iparkamara aranyérmével és tízszeres “Magyar Kézműves Remek” díjjal kitüntetett fazekasmestere 55 éve van a pályán, tervei szerint továbbra is aktív marad. 17 évvel ezelőtt hozta létre feleségével a Belvárosi Fazekasházat, amely turisztikai látványossággá vált az évek során. Munkásságáról már könyv is készült, most pedig a National Geographic hasábjain is olvasni lehet az anyag megformálójáról.

Részlet a cikkből:

Kiből lehet jó fazekas?
Bárkiből! De főként azokból, akik kitartóak, szorgalmasak és szeretik az agyagot. Ezt a szakmát nem lehet iskolapadban, tankönyvekből megtanulni, csak a gyakorlatban. Akkor is csak úgy, ha van a tanuló mellett egy jó mester, aki irányítja a kezét, és olykor a fejét is.

Tehát akkor a fazekasok esetében különösen igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert?
Semmi más!

Egy laikus hogyan tud különbséget tenni egy keramikus és egy fazekas munkája között?
Nagyon könnyen! A keramikus a saját ötletét, gondolatát valósítja meg. A fazekas a régi népi hagyományokra építve, a régi szabályokat betartva, termékeit ugyanúgy készíti, mint több száz évvel ezelőtti elődei.

A teljes írást ide kattintva olvashatja.

Forrás: www.ng.hu